Dressuurwedstrijd

Wedstrijden: 26 april en 21 juni

Dressuurwedstrijden + kledingvoorschriften
Op het ruitercentrum worden er regelmatig dressuurwedstrijden georganiseerd. Je kan hier als ruiter van het ruitercentrum aan meedoen op onze pony's, maar je mag ook je eigen pony of paard meenemen. Tijdens de lessen oefen je dan jouw F-proef, zodat je altijd goed voorbereid de wedstrijd kan rijden.
Als je begint met wedstrijden, is het niet verplicht om in volledig wedstrijdtenue te komen. Je mag een effen, lichte kleur rijbroek aan met een zwarte trui met col of in ieder geval hoog gesloten. En natuurlijk rijlaarzen of jodhpurs met chaps.
Hier kun je zie hoe je in volledig wedstrijdtenue op de wedstrijd moet verschijnen. Het is namelijk zo, als je in een rijjasje komt, moet je in volledig tenue komen! Dat wil zeggen een rijjasje, witte handschoenen, een plastron met een speld, witte rijbroek en ook weer rijlaarzen of jodhpurs met chaps.
 

Om eens te zien wat het nou allemaal inhoudt, kun je hier een filmpje bekijken van een F1 proef. Dit is de eerste klasse waar je in gaat rijden.
 

F-proeven
De F-proeven zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 20 F-proeven. Om door te stromen naar een volgende klasse moet een ruiter voldoende promotiepunten behalen. Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt (PP).
Als je in de F1 twee PP haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook twee PP, dan kan je door naar de F3.
Voor de F3 t/m F8 proeven heb je minimaal 2 PPs nodig om door te stromen naar de volgende klasse en moet je over bij 5 PP.

Ben je bij de F9 aangekomen dan heb je t/m F20 minimaal 3 PP nodig om door te stromen. Ook hier geld, bij 5 PPs moet je over. Let wel even op: de instructeur of manege-eigenaar bepaald of je bij 2,3 of 4 PPs mag doorstromen naar de volgende F proef.

De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig. De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop. De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren. Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor ook wat moeilijker. Het niveau van rijden wordt vanaf F13 steeds hoger. Naast het wijken leer je ook een wending om de achterhand, contragalop en schouderbinnenwaards. De F20 proef staat ongeveer gelijk aan het M1-niveau.

Het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan noemen we een protocol. Op het protocol vermeld de jury haar beoordeling. De ruiter wordt beoordeeld op: houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van het tempo, verzorging van ruiter en paard of pony en de algemene indruk. De puntentelling is simpel: scoor je overal een 6, dan heb je precies genoeg voor een promotiepunt. Haal je een 5 op een onderdeel, dan heb je ergens anders een 7 nodig om het verschil goed te maken. Het gemiddelde moet dus een 6 zijn.

Theorie-examens
Tot nu toe moest je bij sommige F-proeven ook een theorie-examen afleggen. Ruitercentrum de Molen heeft besloten geen theorie-examens meer af te nemen bij de F-proeven.
Wij bieden zelf regelmatig theoriecursussen aan waarin wij jullie de belangrijke dingen aanleren omtrent het verzorgen en rijden van je pony.